Receptai karpių žvejybai: UNIVERSALUS jaukų mišinys

UNIVERSALUS RECEPTAS – karpių žūklės jaukai

Šio recepto tikslas yra padėti atliepti į tikslą – pagauti bent vieną žuvį. Jeigu pasirinkote, kad žuvies pagavimui Jums reikia šerti, galite pradėti nuo tokio paprasto bazinio mikso, kuris veiks daugumoje telkinių. Šio ingrediento sudėtį sudaro 60% grūdai ir 40% kiti produktai (baltyminiai kukuliai, peletės, skysčiai ir kt. karpių žvejybos jaukai). 

Vienas patogiausių būdų – sudėti visus grūdus į vieną kibirą, o peletes, boilius (baltyminius kukulius) ir kitus sausus karpių žūklės jaukus – į kitą. Jeigu savo rūdų mišinį planuojate malti, galite susidėti visus grūdus į vieną kibirą ir pramalti, pavyzdžiui, pusę arba tris ketvirtadalius. Jeigu naudosite daug grūdų, jie išskirs nemažai skysčių. Savo šėriminį mišinį visuomet galite papildyti smulkiai traiškytais boiliais, maltomis kanapėmis arba tigrinių riešutų miltais. 

Pradėkime nuo grūdų dalies:

  • 20% viso mikso sudaro kukurūzai, iš kurių pusė yra sumaltų. Kukurūzai dažnai per lengvai užkemša karpio skrandį, dėl to malimas rekomenduojamas. Taip pat, malti kukurūzai yra vienas daugiausiai vadinamo "debesies" vandenyje išskiriančių komponentų. 
  • 30% viso mikso sudaro kanapės, iš kurių pusė yra maltų. Malta kanapė atiduoda daug daugiau aliejaus, dėl ko šėrimvietėje esantis dumblas įsikvepina gerokai daugiau. Taip pat, aliejus kyla per vandens lygius, taip pritraukdamas žuvį leistis prie dugno, jūsų karpių žvejybos jaukai ima veikti geriau. Kanapė yra gerokai didesnis baltymų šaltinis negu tigriniai riešutai ir kukurūzai, tad tai gerokai pakelia viso mišinio mitybinę vertą. 
  • 10% sudaro tigriniai riešutai, iš kurių pusė yra malti. Visi manęs klausią dėl tigrinių riešutų slaimo. Aš asmeniškai mėgstu lengvai fermentuotus produktus, tačiau tai yra maža detalė visame pašarų kontekste. Jeigu norite idealiai sudėlioto mišinio, tuomet rekomenduoju fermentuoti. Pasikartosiu – jeigu žvejojate dėl vienos žuvies ar vienos tiesiog gerai praleistos sesijos, ne visuomet tas yra būtina.
    • Jeigu norite, iki 15% kukurūzų ir kanapių sukeisti kviečiais arba kitais kruopiniais, ankštiniais arba grūdiniais produktais.
    • Siekiant išgauti tvirtesnę konsistenciją, o ne "košę", 10% viso mišinio dedame tigrinių riešutų miltus, pelečių (Halibut peletės, Krill peletės ar kt.) miltus (galite nusipirkti net ir paprasto vištoms skirto lesalo, kurį sumalsite) arba panašaus tipo ingredientų. Šiuo atveju dedame maltų Genesis baltyminių kukulių.
  • 10% Halibut arba kitos, žuvinio pagrindo aliejingos peletės – rekomenduoju naudoti bent 2 dydžių peletes ir šiame mišinyje nenaudoti didesnių negu 10mm peletės. Peletes kelios dienos prieš žvejybą reikia įsotinti vandeniu arba skystu maistu. Rekomenduoju naudoti tokius maistus, kaip skystas žuvies ekstraktas, CSL ir panašiai. Šiame etape nenaudoti ryškų skonį suteikiančių produktų, pvz. Braškė ar pan. Aš įsotindamas peletes naudoju vandenį 7:3 santykiu su skystu maistu (vandens naudai). Peletes sudrėkinu, duodu joms įsigerti, tada vėl sudrėkinu ir vėl duodu įsigerti. Tol, kol jos suminkštės. Šiuo atveju aš naudojau Lunar Baits Genesis skystą maistą / likvidą.
  • 5% vištinis arba karpinis kukurūzinis lesalas – šis produktas naudojamas pernešti atraktorius į žūklavietę. Į šias peletes pilame su jūsų boiliais suderintą skoninį likvidą. Šiuo atveju naudosiu Genesis boilius, tad pilu Genesis atraktoriaus. Užtenka naudoti 30-50 ml. kilogramui pelečių. 
  • 25% – boiliai (baltyminiai kukuliai karpių žūklei). Šiuo atveju naudoju Lunar Baits Genesis boilius (https://lunarbaits.com/jaukai-masalai/boiliai/genesis-baltyminiai-kukuliai/), kurie yra žuviniai, tačiau yra lengvai virškinami ir fermentuoti. Tai puikiai tiks su tigriniais riešutais. Šiame mišinyje užtenka laikytis taisyklės – 1 dalis pašarinių boilių, 1 dalis skaldytų pašarinių boilių, 1 dalis tirpukų (https://lunarbaits.com/jaukai/genesis-baltyminiai-kukuliai/). Pusė arba kiek daugiau boilių yra suskaldomi, įskaitant tirpukus. Visuomet rekomenduoju naudoti 2 diametrų baltyminius kukulius, tai padeda karpiui apsigauti ir paimti mūsų masalą.

Taip pat, bent 2 rūšių boilių naudojimas dažniausiai duoda geresnių rezultatų negu 1 rūšies naudojimas. Visgi šiuo atveju norime ekonomiškesnio varianto, tad naudojame tik Genesis boilius. 

Prieš pat metimą, į naują kibirą sudedu proporcijas iš abieju šių kibirų, įpilu dar 10-30 ml. Skoninio atraktanto arba 30-50 ml. Skysto maisto ir metu į vandenį.
Taip pat, galima pilti kanapių arba lašišų aliejų. Kadangi naudojome maltas kanapes, papildomai aliejaus nepilame, tačiau čia kiekvieno pasirinkimas.

Toks mišinys garantuotai veiks daugumoje telkinių. #prisijaukinksekme