Kokie geriausi jaukai karpių žvejybai pavasarį? 1 dalis

Kokį jauką naudoti pavasarį?

Įprasta manyti, kad šaltame vandenyje reikia naudoti mažai baltymų ir riebalų turinčius jaukus (ypač kai kalba eina apie boilius). Kai vandens temperatūra nukrenta žemiau 12-15 laipsnių celcijaus, karpio žarnyne esantys fermentai ima veikti labai lėtai. Šie fermentai yra svarbus virškinimo faktorius žuvims, nes jos neturi skrandžio – viskas vyksta tik enziminio skaidymo pagalba. Karpio organizme angliavandenius skaidančių fermentų yra kartais daugiau negu tų, kurie skaido baltymus ar riebalus. Tad, atrodo, paprasta – naudojame lengvai skaidomus angliavandeninius baltyminius kukulius ir jau užtikriname, kad užtikrinsime karpių virškinimo veikimą. Tiesa?

Realybė tokia, kad žvejyboje virškinimas yra tik viena dedamųjų dalių – nesvarbu, kad mūsų jaukai karpių organizme greitai skaidysis, jeigu žuvis nenorės jų valgyti. Dažniausiai didieji trofėjiniai karpiai turi polinkį valgyti tą patį jauką tiek šiltame vandenyje, tiek ir šaltame. Kas skiriasi, tai suvalgomo pašaro kiekis. Vasarą, kai vanduo šiltas, didelis (virš 20g karpis) per parą lengvai gali suvartoti ir 1-2 kilogramus kaloringų žuvinių boilių arba pelečių, o šaltame vandenyje net ir 30 gramų tokio jauko žuvies žarnyną užpildo net kelioms valandoms. Tačiau neapsigaukime – lengvesni, greitai virškinami, jaukai 10-15 laipsnių vandenyje vis tiek ilgam užkemša karpių virškinimo traktą. Tad nepriklausomai nuo to, kuo šersime karpius, tikrai šaltame vandenyje aktyvaus žuvų maitinimo tikėtis tikrai neverta.

Tad ko galime iš to pasimokyti? Pirmiausia, šaltame vandenyje svarbiau ne jauko kiekybė, o jo kokybė. Turime pasirinkti aukštesnės tirpios atrakcijos šėriminius boilius, masalus ir peletes, labiau dėmesį skiriant jų tirpumui, o ne maistingumui. Geriausi boiliai karpių žvejybai yra tie, kurie per parą iš savęs išskiria didelį kiekį skysto maisto dalelių (tą galite patikrinti pagal tai, kaip greitai boiliai vandenyje minkštėja ir kaip pasikeičia vandens kvapas/spalva). Antra, visiškai nebūtinai turime tikėti populiariomis nuomonėmis ir šiuo metų laiku naudoti tik grūdinius, lengvus baltyminius kukulius. Naudokite tai, kuo tikite, tik ribokite kiekį, paduokite jauką tikslingai į tašką (pavyzdžiui, vietoje SPOD raketų naudojant didesnes PVA kojines arba maišelius). Tą įrodo visa eilė pavyzdžių, kur šaltame vandenyje puikiai gaudome karpius žuviniais boiliais. Nuotraukoje įamžintas 2023 metais mūsų klientų pagautas laukinis 19 kilogramų karpis, kuris buvo sugautas gaudant bei šeriant Hydra baltyminiais kukuliais itin vėsiame vandenyje (vandens temperatūra 6 laipsniai). Tą pačią sesiją buvo sugautas dar vienas, 12 kg. svėręs karpis.

Galiausiai, sakoma, kad šaltame vandenyje (pavyzdžiui, tik nutirpus ledui), maitinasi tik iki 1-3% visų telkinio karpių. Tad jeigu telkinyje yra 100 karpių, galime tikėtis, kad tik iki 3 iš tų karpių bus linkę kažko paragauti. Ir jeigu mūsų masalas bei jaukas neatitiks to, ko nori šie karpiai, žuvį pagauti tikimybė sumažėja praktiškai iki 0.

Tad čia vėl galioja auksinė taisyklė, kad karpių žūklėje taisyklių nėra. Naudokite tai, kuo tikite ir patikrinkikite – galbūt net šaltame vandenyje jūsų telkinyje žuvis puikiausiai ant tų pačių jaukų, kurie jums atneša rezultatų ir vasarą.